Što je WordPress ?

Što je Wordpress ?

WordPress je besplatni CMS (engl. Content management system) (hrv. sustav za upravljanje sadržajem) , otvorenog koda (eng. open‐source). „WordPress je nastao 2003. sa malim dijelom koda koji bi poboljšao tipografiju svakodnevnog pisanja i sa manje korisnika nego što možete izbrojiti na prste svojih ruku i nogu. Od tada je izrastao u najveći samostalni blog hosting u svijetu, kojeg koriste milijuni web stranica i kojeg vide deseci milijuna posjetitelja svakog dana . Trenutna verzija je 4.6.  U pozadini je podržan PHP‐om i MySQL‐om. Iako je počeo kao blog sustav, danas se o njemu može govoriti kao o jakom CMS sustavu sa velikim brojem dodataka, widgeta, tema.

Lokalizacija na hrvatski jezik počela je 2007. godine. U ovim objašnjenjima rada, koristit će se hrvatski izrazi dok će engleski biti u zagradama. Na slikama koje prate tekst biti će sustav na engleskom jeziku. Općenito, kao što je već rečeno, morate se naviknuti na engleski u informatici.

Zašto koristiti WordPress za izradu web stranica?

Besplatan je, odličan, funkcionalan i jednostavan za korištenje. Vizualni editor je poprilično jednostavan. Uređivač sadržaja (eng. content editor) koji koristi WordPress je TinyMCE.

Za promociju samog web sjedišta, postoji nešto što se naziva SEO optimizacija, tj. prilagodba same stranice (ili web sjedišta) kako bi bila što bolje pozicionirana na tražilicama.Kvalitetna stranica prema web standardima je dobar početak za takvo što. WordPress je „SEO prijateljski“ sustav tj. pruža dobru podršku za web standarde. Moguće je podesiti i statistiku u realnom vremenu  kako biste pratili posjećenost vaših stranica, najgledanijih članaka, komentara i sl.  i možete koristiti Google Analytics za još bolju analizu posjećenosti.

WordPress preuzmite sa: http://wordpress.org/

WordPress na hrvatskom preuzmite sa: http://hr.wordpress.org/

Besplatno postavljanje WordPress bloga http://wordpress.com/

Primjeri blogova napravljenih pomoću WordPress CMS-a WordPress reference

Besplatni priručnik(na engleskom jeziku) za rad s WordPress CMS-om  možete preuzeti na link ->The WordPress anthology

Brkcomp d.o.o.

Lajkajte i dijelite :
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://brkcomp.hr/sto-je-wordpress/
YOUTUBE
YOUTUBE
PINTEREST
PINTEREST
Instagram

Leave a Comment