CMS (engl. Content management system)

CMS (engl. Content management system)

U početcima razvoja interneta i prvih web stranica, stranice su se izrađivale „ručno“ pisanjem html koda za svaku stranicu. To je spor i mukotrpan posao koji traži dobro poznavanje html jezika i ostalih alata za postavljanje stranica na web servere. Danas se za izradu web stranica koriste razni alati, koji se danas označavaju kraticom CMS (engl. Content management system) , sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem na web stranicama.

Najpopularniji CMS sustavi koji koriste profesionalci i amateri za izradu i upravljanje sadržajima web stranica su: WordPress, Joomla i Drupal .

 

CMS (engl. Content management system)

CMS (engl. Content management system)

WordPress, Joomla! i Drupal su besplatni open source CMS sustavi za izradu i ažuriranje web stranica koje razvija zajednica programera iz cijelog svijeta. Sva tri sustava su pisana u PHP-u. Sva tri sustava podržavaju MySQL bazu podataka, dok Joomla i Drupal podržavaju i druge baze.

 

Trend korištenja pojedinih gore navedenih alata mijenjala se tokom godina.

 

Prema podacima s portala W3Techs.com čak 57,8% web stranica ne koristi ni jedan CMS sustav. WordPress koristi 24,8% web stranica, Joomla! se vrti na 2,8% a Drupal na samo 2,1% web stranica. Tako ispada da WordPress drži najveći udio na tržištu od čak 58,8%.

 

Izvori :

https://wordpress.com/create/

https://wordpress.org/

http://avalon.hr

 

Brkcomp d.o.o.

 

 

 

 

 

Lajkajte i dijelite :

Add Comment

Leave a Comment